Hat och anpassning

Tänk om den fått heta så; diktsamlingen där Athena Farrokhzad och Kristoffer Folkhammar gjort urvalet. Athena Farrokhzad berättade, när jag lyssnade till dem i höstas på Bokmässan i Göteborg, att hon ett tag lekte med tanken att antologin skulle få det namnet som en blinkning till den välkända och mycket uppskattade Kärlek och uppror som kom ut 1989. Nu blev det istället Berör och förstör, 30 år senare.Athena Farrokhzad, Kristoffer Folkhammar och Mårten Melin under ett panelsamtal på Bokmässan.

Urvalet består av samtidspoesi av svenskspråkiga poeter och känns mycket spännande. Vid en första anblick känns dikterna överlag mörkare än urvalet i den äldre antologin och som introduktion till poesi kanske inte lika lättillgänglig. Men det är min blick. Kanske tycker inte dagens unga så. En av mina nyanlända elever detta år har läst i den med stor behållning. En dikt som hen valde ut som särskilt betydelsefull är följande:

Varför kan jag fortfarande inte
uttala ö
Öar
Sjöar
Öde
Ödlor
Öm, öm, öm
Får man undvika en bokstav
i tusen rader med dikter?

Någon gång ville jag dö i ett land
där människor kunde uttala mitt namn
Jag kompromissar nuförtiden
jag vill snarare dö namnlös
Var som helst

//Jila Mossaed

En rolig uppgift man kan ge till eleverna är att låta dem leta efter dikter som pratar med varandra. Här har en elev valt ut en dikt av Erik Blomberg från Kärlek och uppror och en dikt av Kristina Lugn från Berör och förstör. Eleven berättar att hen tycker om Blombergs dikt för att den är vacker, den rimmar fint och den ger hopp om en värld där vi kan vara trygga. Lugns dikt tycker eleven också om, men den är annorlunda, man måste läsa den snabbare och hårdare. Och den svarar den första dikten med ilska. Det finns död, ensamhet och hemlöshet och för de som har upplevt det, känns inte jorden som ett tryggt hem.

Nu är det natt över jorden.
Darrande stjärna, gläns!
Världarna vandra så fjärran.
Mörkret är utan gräns.

Marken och mullen och mörkret,
varför älskar jag dem?
– Stjärnorna vandra så fjärran.
Jorden är människans hem.

//Erik Blomberg

Det finns en De Döda Mammornas lekplats
norr om kyrkogården, ett nöjesfält
strax brevid skyttegraven, ett trasigt tivoli
där alla barnen får fribiljetter.

Kärleken förmår ingenting alls
när den inte verkställs.
De hemlösa säger aldrig
att jorden är människans hem.

//Kristina Lugn

Jag tycker att båda diktsamlingarna har sin givna plats i varje klassrum där det undervisar i svenska eller svenska som andraspråk, från årskurs 6 och uppåt.

Bild

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s