Bokrecensioner

Ett antal elever i åk 2-5 har läst och recenserat några nya böcker i Natur & Kulturs serie Läshoppet. Böckerna är indelade i fyra olika nivåer som följer dimensionen ordavkodning i God läsutveckling av Ingvar Lundberg och Katarina Herrlin. Böckerna i nivå fyra passar läsare som befinner sig på steg 9-13 i ordavkodning. Böckerna i nivå tre passar läsare som befinner sig på steg 8 i ordavkodning. Böckerna i nivå två passar läsare som befinner sig på steg 7 i ordavkodning. Böckerna i nivå fyra passar läsare som befinner sig på steg 4-6 i ordavkodning.

Alla böckerna är genomtänkta och strukturerade i både språk och innehåll och har härliga bilder som lockar till läsning. Mina elever tycker att det är bra böcker både för små barn som ska lära sig läsa och för lite äldre barn som är nya i Sverige och ska lära sig läsa på svenska.

Bildresultat för God läsutveckling

De orange böckerna är nivå fyra. De innehåller flerstaviga ord, endal korta ljudstridiga ord och enstaka ord med komplicerad konsonantförbindelse.

Serien om olika yrken är skriven av Bengt-Erik Engholm och illustrerad av Viktor Engholm. Eleverna tycker att böckerna är lärorika och bra för de som inte vet så mycket om dessa yrken. De gillade också att det finns en liten ordlista till, för ”alla kan ju inte alla ord.” Nya ord som de har lärt sig är: röntgen, renhållningsarbetare, avi, tömmer, sugs, brevinkast, terminal, finsortera, kamrater, moped, larma, gripa och uniform. En elev lärde sig också larmnumret 112 – viktigt att kunna! En annan elev lärde sig att poliser kan hjälpa till vid olyckor och inte bara jaga brottslingar.

Jasar skriver om Fakta om tandläkare:

”Det var bra att han borstade tänderna. Det var inte så bra att han fick hål i tänderna. Viktor, hur kan du måla så bra alltså?”

Hamzeh skriver:

”Det är bra förklaringar för de som är nya i Sverige. Jag undrar var ni är när ni gör era böcker.”

Rufus skriver om Fakta om sophämtare:

”På sidan 7 har Viktor fått till det riktigt coolt när man ser genom glasrutan.”

De blå böckerna är nivå tre, vilket innebär en- och tvåstaviga ord med enkla konsonantförbindelser och fler högfrekventa småord än på nivå två.

Serien om Sally Smart är skriven av Pär Sahlin och illustrerad av Valentin Schönbeck. Eleverna tycker att den är rolig och knasig, men också lite spännande.

Serien om Pella som provar på olika friidrottsgrenar är skriven av Johan Rundberg och illustrerad av Clara Lindegren. Eleverna tycker att den är rolig, spännande och passar om man älskar sport. Nya ord de lärde sig var duns, rekord och fnissa.

Talia skriver om Pella hoppar häck, Pella hoppar höjd och Pella stöter kula:

”Bilderna är fina. Clara Lindgren målar bra. Fast det var inte ett lyckligt slut för hon tänker på fjärilen och inte på tävlingen. Jag tycker också att det är konstigt att tältet är öppet, för det kan komma en spindel. Varför kastade Pella apelsinen?”

De gröna böckerna är nivå två, vilket innebär att de innehåller en- och tvåstaviga ord med enkla konsonantförbindelser och enkla högfrekventa småord.

Serien om Salem är skriven av Emma Frey-Skött och illustrerad av Mia Nilsson. Eleverna tycker att den passar för små barn, både tjejer och killar. En kul grej är att Salem vill vara med innehåller en av våra favoritdiktböcker. Salem läser nämligen Halsen rapar hjärtat slår – rim för 0-100 år! av Emma Adbåge och Lisen Adbåge. En text i texten!
De lila böckerna är nivå ett. Det betyder att de innehäller en- och tvåstaviga ord som är ljudenliga och utan konsonantförbindelser. De flesta ord är byggda av endast vokalerna samt konsonanterna s, l, m, n, r, f, v, men det förekommer även några få högfrekventa småord med andra bokstäver. Eleverna tycker att böckerna passar för alla barn som ska lära sig att läsa.

Serien om Leo är skriven av Emma Frey-Skött och illustrerad av Jimmy Wallin. Eleverna tycker om dessa böcker för att de innehåller humor, för att de också gillar  hundar och för att Leo är söt och rolig. Nya ord de lärt sig är ålar och ylar.Serien om Ali och Mina är skriven av Berit Jansson och illustrerad av Tina Landgren. Eleverna tycker om att det är många roliga rimord i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s