Skönlitteratur för mellanstadiet

Vilka skönlitterära böcker skulle vi som sva-lärare vilja att våra mellanstadieelever får möjlighet att lyssna på inläsningar av? Den frågan har jag och ett antal andra sva-lärare fått under hösten. Till min stora förvåning är jag den enda som förordar titlar av Maria Gripe, Peter Pohl, Annika Thor, Ulf Stark, Ingelin Angerborn och Kristina Ohlsson. Alla andra hade tydligen föreslagit betydligt mer lättlästa böcker och jag fick frågan hur jag hade resonerat kring mina val.

Jag tänker att sva-eleverna har samma rätt till spännande och utmanande litteraturmöten som de som läser svenska. För enklare böcker finns exempelvis URs läs-med-sagor och Småsagor, väldigt många titlar på Inläsningstjänst, samt en hel del tvillingpaket från Nypon/Vilja-förlag.

Jag tänker också att vitsen med en inläsning är att klasslärare kan låta hela klassen ta del av samma bok samtidigt, för gemensamma textsamtal. De elever som fixar det läser själva, medan de som behöver kan lyssna. På så sätt kan alla elever samlas kring samma text och ta del av samma innehåll.

För att sva-elever ska kunna ha nytta av inläsning på en högre nivå, krävs noggrant planerad stöttning av läraren, men det är ju normalt lärararbete.

Ni som läser detta; hur tänker ni? Delge gärna era tankar, så vidarebefordrar jag era synpunkter till de som stälde frågan. Ange gärna vad du jobbar med och vilka åldrar du möter. Tack på förhand!

Annonser

5 thoughts on “Skönlitteratur för mellanstadiet

  1. Jag håller med dig angående valet av skönlitteratur. Jag arbetar med elever som läser SvA mot målen för årskurs 6 men på Språkintro .Vi har arbetat med litteratur som inte är lättläst och läst av bl a Ulf Stark, Katarina von Bredow, Per Nilsson, Moni Nilsson-Brännström mfl. Det har varit uppskattat hittills.
    /Anna

  2. Jag håller också med. Jag jobbar i en tvåa. Tack Sara för en bra föreläsning i Stockholm i september. Kul inledning med hälsningfraserna på så många språk. Jag köpte även din bok, som jag verkligen gillar. /Catherine

  3. Hej Sara!
    Jag håller med dig angående valet av skönlitteratur. Jag har en förberedelseklass för åk 3-6. Under ht läste vi Mio, min Mio. Det var en otrolig läsupplevelse, både för mig och för eleverna. Deras språkkunskaper varierar såklart men viljan och förmågan att ta till sig en text trots att man inte förstår allt är starkare än allt annat. Tack för inspirationen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s