Årets viktigaste bok 2016

är enligt mig Gellert Tamas Det svenska hatet.Bildresultat för det svenska hatet

Den är en mycket angelägen reportagebok som skildrar människor som driver hatkulturen i det svenska samhället, såväl politiskt som personligt. Tamas skriver pedagogiskt och lättfattligt, men ändå med ett otroligt driv i språket som gör att den drygt 500 sidor långa boken är en riktig pageturner.

Det svenska hatet placerar en mängd avgörande händelser på en linje och förklarar samband och kopplingar. Avstamp tas i Andra världskriget och fortsätter via Balkankriget, terroristattacken mot USA 2001, de nordiska populistpartiernas historia, islamister i London, ”counterjihad-rörelsen”, terrorattentatet mot Charlie Hebdo, Peter Mangs, Anders Behring Breivik osv, osv till en förståelse för hur Sverigedemokraterna har byggts upp och hur de mest tongivande av dess politiker argumenterar och agerar. Som läsare får man en fördjupad förståelse för att Sverigedemokraterna långt ifrån är ett parti som alla andra. Tamas skildrar noggrant tex ”järnrörsskandalen” med Kent Ekeroth, som satt i justitieutskottet, i centrum, hatsajten Avpixlats framväxt, partiets många kopplingar till nazister och nazism, den stora mängden attacker mot romer i Sverige 2014 och den enorma vågen av attentat och anlagda bränder mot flyktingförläggningar 2015.

Sverigedemokraterna är dessutom ett parti som vill begränsa fri media i Sverige.

Tamas visar också att många av Sverigedemokraternas företrädare är skattefifflare, arbetsskygga och brottslingar. Ett exempel är Johnny Skalin, som aldrig har haft en anställning och levt på mängder av bidrag. Han blir SD:s ekonomisk-politiske talesperson och börjar hetsa mot anhöriginvandrare som ”lever på andra”, samtidigt som han ordnar uppehållstillstånd åt sin ryska fru.

Det svenska hatet ger insikt i hur Sverigedemokraternas riksdagsmän ljuger både för varandra och för väljarna, hur de drevar mot avhoppare, sprider propaganda och odlar hat och paranoia. Även Jimmie Åkesson. Fernissan är tunn, mycket tunn, det visar Gelllert Tamas.

Efter att jag hade läst den här boken ville jag även läsa De apatiska av samma författare. Den gavs ut 2009, men av någon anledning har det inte blivit av att jag läst den förrän nu.

Även denna läsning drabbar mig hårt. Som ett knytnävsslag i magen. Boken är så rasande aktuell även idag att jag ryser. De apatiska har de mycket svårt sjuka apatiska flyktingbarnen samt alla myter kring dem och maktspelet och manipulationerna inom Migrationsverket i fokus. Idag kan vi läsa om flyktingbarn i Sverige som skär sig, prostituerar sig, begår självmord. Och fortfarande idag, åtta år efter att Gellert Tamas noggranna granskning gavs ut, finns mycket i övrigt att önska av hur arbetet på Migrationsverket fungerar.

Sverige är långt ifrån den humanitära stormakt som vår självbild vill göra gällande. Alla som bryr sig om vårt land och dess utveckling borde läsa dessa två böcker. Gör det!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s