Vi får inte ge upp om eleverna!

Och vi får inte sluta tro på kraften av vår undervisning!

När vi får elever som inte kan det vi skulle önska att de kunde, är det lätt hänt att tankarna går till elevernas tidigare lärare. Vad har de sysslat med egentligen? Vad har de gjort på lågstadiet/mellanstadiet/högstadiet? Varför kan inte eleverna ditt och varför har de inte lärt sig datt?

På systemnivå är detta givetvis viktiga frågor att ta tag i, exempelvis via kollegialt samarbete, utveckling av lärarutbildningen och skolforskning, men för den enskilda eleven här och nu hjälper det föga om vi fastnar i detta.

Den här sommaren har jag passat på att läsa om en del pedagogisk litteratur som betyder mycket för mig. Vilka böcker det är, och varför de är viktiga för mig, berättar jag om i min bok Nyanlända elever, som du kan läsa om i detta inlägg. En av dessa böcker är Barbro Westlunds Aktiv läskraft – Att undervisa i lässtrategier för förståelse. Denna bok finns i tre versioner, en för varje stadie i grundskolan, och det är versionen för högstadiet jag nu har läst.imageDär tar hon upp just detta viktiga – det är aldrig för sent. Eleverna kan det de kan och utifrån det måste varje lärare planera sin undervisning.imageI den här artikeln skriver Barbro Westlund tillsammans med Gunilla Molloy om att alla högstadielärare behöver verka som språkutvecklare i sina respektive ämnen. Det fantastiska med Aktiv läskraft är att den inte bara talar om vad vi bör, utan också hur. Här kan mellan- och högstadielärare, som kanske inte har läsundervisning i sin utbildning, få gott stöd i sin undervisning av elever som inte läser så bra som läraren tycker att de borde. Läs den!

Två andra böcker som jag i sommar har läst för första gången och fått ut mycket av är Att läsa faktatexter och Att skriva faktatexter av Adrienne Gear. Även de mycket gedigna och dessutom klassrumsnära.image

Annonser

2 thoughts on “Vi får inte ge upp om eleverna!

  1. Hoppfullt om att undervisning alltid är meningsfull! Både Molloy och Westlund arbetar med Läslyftet. Hoppas tanken med språk i alla ämnen nu äntligen slår igenom brett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s