En riktig människa

”Varför räddade du livet på den där Pärk?”
”Det finns saker man måste göra, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”

Lillebror Skorpan förstår inte varför storebror Jonatan i Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, räddar soldaten Pärk, som står för det onda och kämpar på tyrannen Tengils sida. Jonatan upprepar vad han tidigare hävdat, att annars vore han ingen människa. Vad menar han med det? Det har jag och mina elever diskuterat. De kopplade omedelbart att han troligtvis menar att det handlar om att kunna känna sig som en riktig människa, med värdighet och självrespekt. Efter samtalet fick de reflektera skriftligt kring detta. Så här skriver två av dem:

”Jag håller med Jonatan. En riktig människa ska vara/är god och exempel om någon har dödat din vän och den personen som dödade min vän om exempel hans hus brinner då ska väl en riktig god människa hjälpa honom.

En gång var det en gammal tant som hade tappat sina piller och hon kunde inte nå, hon verkade ha problem med hennes rygg. Jag ville hjälpa henne, men jag är rädd för gamla tanter och gubbar men jag hjälpte henne i alla fall. Hon blev jätteglad och hon gav mig 1000 kr men jag tackade nej. Tanten sa
– Jag måste erbjuda dig något. I så fall min hjälpsamma flicka jag bjuder på te och kakor. Men när jag sa nej tack så bad hon mig så snällt så att jag kunde inte säga nej igen. Då sa jag
– Ok, tack. Då så satt vi där och fika skönt och trevligt och pratade med varandra.

Jag skulle vilja rädda liv på någon som sitter fast och det börja brinna och då kommer jag och räddar personen. Och då är man ingen lort.”

”Jag håller inte med Jonatan. För att man måste inte alltid vara modig, hjälpsam och rädda folk för att man inte ska kallas för en lort. I det här fallet är det bara en saga men det finns händelser på riktigt som är hemskare, farligare osv. Men tänk dig själv att någon som har dödat din mamma och sen när du vet att personen har gjort det. Det behöver inte direkt vara din mamma men tänk nån som du älskar jättemycket. Skulle du hjälpa personen det kan vara vad som helst inte rädda ens liv direkt. Men skulle du rädda personen?

Jag har inte räddat nåns liv men jag har hjälp många folk med andra saker och det känns mycket bra att jag har hjälp nån som behöver min hjälp. Jag skulle gärna vilja hjälpa folk med massa andra saker också. Jag känner mig redan som en riktig människa så jag tycker att alla får göra som de vill men jag är nöjd och så.

Jag skulle vilja göra det här
Vara hjälpsam
Vara snäll
Inte lyssna på andra när de ljuger
Vara en schyst vän
Bry med andra lite mer
Inte göra någon ledsen
Inte prata skit om någon”

Jag har ofta hävdat att skolans värdegrund är alla lärares ansvar och att ett sätt att ta ansvar för den är att välja skönlitteratur med omsorg och använda den genomtänkt i undervisningen. Det skrev jag om här: https://hjartatskogshaga.wordpress.com/2015/02/15/om-genom-och-for-vardegrunden/ Genom skönlitteraturen kan vi tänka och samtala med varandra om livets viktigaste frågor. Vi kan också grundlägga rätten att få tycka olika och att kunna respektera varandras åsikter. Då blir vi riktiga människor inför varandra.image

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s