Fakta om serietidningar!

Serietidningar har länge varit populära, både bland unga och gamla. Och så har de olika handlingar, händelser och till och med fakta i. Så om du är intresserad att lära dig mer om serier så fortsätt att läsa.

Serietidningarnas födelse

Serietidningar har funnits ett långt tag, men vilken var den första att komma ut, när och hur gamla är serier egentligen? Det sägs att dom första riktiga serietidningarna kom ut på 1930-talet och man brukar säga att den allra första är den Amerikanska serien Famous Funnies. Men riktigt så är det inte, för under 1840-talet kom det ut böcker som var nästan lika en serietidning. Men på 1890-talet började man göra samma sak, men med humor i och så började det tryckas ut i dagspressen. Och i januari, år 1929 kom det första numret av Famous Funnies och det var en hel bok med bara serier i. Men också på 1930-talet i USA så kom det ut äventyrsserier, de var med superhjältar i och det fans ingen humor i dom, men det fanns mycket spänning i och många av superhjältarna finns fortfarande kvar, som Superman, Batman och andra. Och om man tycker att serien börjades på 1840-talet, så är serien ungefär 185 år gammal, man kan knappt förstå att serietidningarna är så gammal.

Serietidningar kommer till Sverige

Idag kan vi gå till en affär och då ser man serietidningar som Kalle Anka, Musse Pigg och många andra. Men vilka serietidningar kunde man se i affärer när dom kom ut, var det de samma, eller var det andra serietidningar? Och när kom dom till Sverige? Den allra fösta serietidningen som kom till Sverige kom på 1937 och det var Musse Pigg-tidningen. Och sedan på 1948 kom Kalle Anka och Seriemagasinet och det var då serietidningarna blev populära i Sverige.

Serietidningar = olämpligt litteratur

Under 1950-talet i USA blev det en seriedebatt och såklart nåde den Sverige också. Under 1950 och 60-talen började det bli en förnedring med serier, stilen förändrades inte, men synen på dom gjorde. Man började säga att serier är olämpligt litteratur, för att dom visar våld bland barn och ungdomar. Och istället för serierna ville man att man ska läsa böcker istället. Några tyckte att det var dåligt med serierna men bra med böcker och några tyckte att det var bra både med böcker och serier. Men det började med en man vid namnet Nils Bejerots, för han skrev en bok vid namnet Barn – Serier – Samhälle och där kritiserade han serier. Men under 1970 och 80-talet försvann det, men istället började det med kritik mot dataspel.

Serietillverkning i Sverige

Under 1980-talet blev Sverige ett riktigt serieland, för att det kom väldigt många nya serier. Och då blev det serier som Galago, Epix och många andra till. Men under 1990-talet minskades det på grund av dator- och tv-spel.

Serier i Japan

I Japan finns det också serietidningar, men dom är inte som dom vanliga serierna. Dom har en speciell stil i serier och det heter manga. Det är väldigt populärt runt om jorden. Det som är speciellt med dom är att dom är som små böcker och det är oftast runt 300 till 850 sidor i en mangabok, man brukar också läsa själva boken från bakifrån fram. Ofta i manga är det människor eller någon som ser mänsklig ut, men faktiskt inte är det. Och som med vanliga serietidningar brukar det komma en ny mangabok i samma serie till exempel varje månad.

Serieföreningar

Om man gillar serier så finns det serieföreningar. Det är som en grupp med människor som älskar serier. Och när man blir medlem i någon sådan förening så kan man också få saker till exempel en speciell serietidning. Och en serieförening i Sverige är Seriefrämjandet. Så om du känner dig sugen kan du gå med i det.

Så nu har du lärt dig lite mer om serier. Jag hopas att du hade en bra lässtund.

Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Serietidning
http://serieframjandet.se/
Jag valde dom här källorna för att deras fakta såg verkligast ut, för att det var väll beskrivits och så hade jag hört några av faktan innan. Och så var jag väldigt kritisk mot källorna genom att läsa om dom. Och jag använde inte den tredje källan för att dom var inte färdiga att göra färdigt sidan, så det fanns typ ingen fakta där. Jag valde det faktan som jag tyckte om och trodde att inte alla viste.

Av: Estere åk. 6.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s