Studieteknik och träna svenska hemma

Orka plugga är en sajt på Utbildningsradion (UR) som innehåller pluggtips och strategier för att träna minnet, få bättre ork, förenkla läsningen, felsöka i matematiken och förstå kunskapskraven, alltså det som betygen sätts utifrån. Sajten vänder sig framför allt till högstadieelever, men mycket av innehållet passar även i årskurs 5 och 6. Vi kommer att titta på en hel del tillsammans, men du kan också använda sajten hemma om orken tryter eller om du behöver hjälp när du gör läxor eller pluggar inför prov. Många av tipsen går att använda även i aktiviteter utanför skolan.

Jag får ofta frågor av både elever och föräldrar om hur man kan träna svenska hemma. Här är lite förslag:

1. Läs mycket! Låna böcker på skolbiblioteket eller stadsbiblioteket och LÄS! Inför skolloven får du gärna ta med dig ditt bibliotekskort hem. Med det kan du även låna på stadsbiblioteket. Fråga gärna efter tvillingpaket. Då får du två versioner av samma bok, en på svenska och en på ditt modersmål.

2. Försök att träffa kompisar och våga prata med svenskar. Det är viktigt att höra språket i naturliga sammanhang. Kanske vill du gå med i någon förening? Säg till på skolan om du vill ha hjälp med mer information eller att anmäla dig.

3. Träna svenska hemma – det här pappret med bra appar och några länkar där du kan se på svenska filmer och barnprogram, brukar jag dela ut till nya elever.

4. Hos kreativ pedagogik finns en mycket bra länksamling där du bland annat kan hitta lättlästa nyheter, radioprogram och barnprogram.

5. Även länkskafferiet har en mycket bra länksamling för dig som vill bli bättre på svenska, med bland annat spel, bildordlistor och lexikon.

6. Slutligen vill jag tipsa om digitala spåret, som både innehåller en stor länksamling och en mängd övningar där du själv kan studera och träna svenska.

7. Du som är lite äldre elev, och inte minst föräldrar, kan gärna gå med i Facebookgruppen Vi studerar svenska. Den har över 10 000 medlemmar och många är aktiva lärare som gärna hjälper dig med språket, svarar på frågor och ger feedback (rättar) det du skriver. En mycket trevlig och hjälpsam grupp.

Lycka till!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s