Eget skrivande utifrån Allrakäraste syster

Vi har en tid jobbat med Astrid Lindgrens fina bilderbok Allrakäraste syster. Elahe, som är sju år, ville hitta på en alldeles egen saga efter att ha lyssnat på den. Hon berättade muntligt för mig och jag skrev för hand ner allt hon sa. Vissa formuleringar fick vi resonera fram. När sagan var klar skrev Elahe av den på Ipaden i appen Skolstil, som har talsyntes. Var så goda, här kommer den alternativa:

Allrakäraste syster
Barbros och Ylva-Lis pappa var sjuk. Mamma sa till Ylva-Li och Barbro:
– Ni får inte gå ut och leka!
Barbro sa till Ylva-Li:
– Kom, vi går ut. Mamma ser inte. Sen såg de två hästar. Den svarta hästen har fått en sten i hoven, så den gnäggade högt. De två hundar vaktade så att ingen jägare skulle skjuta den. En av hundarna slickade po hestens hov, så att stenen skulle gå bort. Barbro klappade hästen och sa:
– Va tyst. va lung. Ylva-li tog bort stenen. Sen visade den vita hesten ett vatten. Det var ett jättebra vatten om man har ont nogon stans eller om man vill fligga och det inte går. Barbro tog vattnet på den onda hoven. Sen kastade hon mer vattnet på hoven och den blev bra igen. Sen bliv flickorna, hästana och hundarna kompisar.

de såg en jättefin flicka. Sen sa den där flikan:
– kom kom nära. då kom alla nära henne och då bliv hon en häxa sen tog häkxan bara flickorna då sa den svarta hästen:
– Gå och ta vatten, så att vi kan flyga. Hundarna såg en påse och tog vatten i den. först tog hundarna påsen med vatten munnen och gav till den svarta hesten den hade lite ont i howven sen drack de själva. Den vita hesten drak och väntade på dem. Sen flög de alla. Hundarna bit i häxans kläder. Den vit hesten stångade med sitt huved på häkxan så at hon ramlade. Den svarta hästen puttade häxan med rumpan. Häxan dog. När häxan levde, var allting mörkt och läskigt. Nu när hon var död, blev allting ljust och fint. Barbro och Ylva-Li satt på häxans kvast uppe i liften. Hästarna väntade stilla och sen kom flickorna på kvasten mellan hästarna. Mamman, pappan och alla i familjen tittade upp i luften och såg några flickor där. Sen när flickorna kom nar på marken ock klev av kvasten så snurrade de och såg att de hade blivit Vackra prinsessor.
Av Elahe

I det här inlägget berättade jag om en rolig och lärorik dramaövning som vi gör ibland. Idag var det en liten grupp som åter gjorde den utifrån Allrakäraste syster. Idag vågade alla prova på att ta en roll! Mohammed till exempel, gestaltade Nicko och efter dramaövningen skrev han följande text om sig själv:

”Hej Jag heter Nicko. Jag är 100 år. Jag bor i skogen. Jag har en hund han heter Max. Jag tycker om pizza.”IMG_2239Mohammed som den lille mannen Nicko.

Annonser

One thought on “Eget skrivande utifrån Allrakäraste syster

  1. Ping: Språkutveckling via en bilderbok | hjartatskogshaga hos @frksarapersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s