Brev – skolan i samhället och samhället i skolan

Jag tycker att det är viktigt, inte minst med nyanlända elever, att vi visar att skolan är en del av samhället, och samhället en del av skolan. Till exempel kan man utnyttja museum, bibliotek, företag, föreningar, företag och olika aktiviteter. Det är också ofta givande, för alla parter, att bjuda in människor utifrån till skolan. Jag planerar så att vi alltid har ett övergripande texttema som exkursioner och besök passar in i. Det kan vara till exempel intervjuer, brev, beskrivande rapport eller någon annan texttyp. För tillfället jobbar vi mycket med brev och instruerande text.

För några veckor sedan hade vi besök av Kerstin Persson, pensionerad SFI-lärare, som berättade om sin uppväxt under andra världskriget, skolan, mat och samhället i Sverige på den tiden. Bland annat hade hon med sig en ransoneringsbok och visade. Eleverna lyssnade jättefint och ställde intresserade frågor. Kerstin ställde också frågor till dem och hade något positivt att säga till var och en om deras hemland, språk eller kultur. bildEfter besöket ville Muna skriva ett brev till Kerstin och tacka för besöket. Efter några dagar kom det ett svar!imageimage
Vi har också nyligen haft besök av Kerstin Levin, som undervisar i svenska som andraspråk på en annan skola i kommunen. Henne ville Senada skriva till.imageimageNu väntar vi spänt på att även Senada ska få svar. Båda flickorna använde den här instruktionen som stöd i skrivandet:imageJag har tidigare berättat om vårt studiebesök på ICA Maxi.När vi kom tillbaka från studiebesöket skrev vi gemensamt ett brev till Jonna, som tog hand om oss där. Nu har vi fått svar av henne och vad denna unga tjej skriver till mina elever gör mig helt rörd. Hon hade glädje av besöket! Hon lärde sig och utvecklades tack vare dem!bildDet är så fantastiskt med vuxna utanför skolan som engagerar sig i eleverna och delar vår omsorg om dem. Skolan i samhället och samhället i skolan!

Annonser

2 thoughts on “Brev – skolan i samhället och samhället i skolan

  1. Ping: JIPPIE! | hjartatskogshaga hos @frksarapersson

  2. Ping: Om, genom och för värdegrunden | hjartatskogshaga hos @frksarapersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s