Att ställa frågor till text

På en lektion idag arbetade jag och mina 19 elever med att formulera frågor till texterna som några av dem själva skrivit. Eleverna läste upp sina faktatexter om djur för de andra och vi stannade upp efter varje stycke för att samla tankarna och formulera frågor. Frågorna sorterade vi efterhand in under någon av tre rubriker:
– Frågor på raden, t ex ”Var lever hyenan?” ”Vad är ett däggdjur?” ”Är hunden köttätare?”
– Frågor mellan raderna, t ex ”Vad betyder utrotad?” ”Är åsnor starka?” ”På vilken årstid betar getter ute hela tiden?”
– Frågor bortom raderna, t ex ”Tycker du att getter är söta?” ”Har du sett ett lejon någon gång?” ”Vad betyder transportmedel?”

Mina nyanlända elever hängde med fantastiskt väl på detta, förstod skillnaden på frågenivåerna och svarade efter bästa förmåga. Självklart går det åt en hel del stöttning i form av omskrivningar, kroppsspråk, fraser på andra språk, relatera till sådant vi har pratat och läst om tidigare för att alla elever ska förstå och vara delaktiga.

Mina ”gamla” sva-elever i åk 2 var också fantastiskt duktiga och visade att de verkligen lärt sig mycket under arbetsområdet ”Att skriva en faktatext om djur”. Ett roligt exempel var när en flicka som bott i Sverige i 2 år skulle förklara för de nya eleverna vad hane och hona betyder. Hon sa: ”Du vet att på människor heter det mamma eller flicka eller tant och så pappa eller kille eller man. Men så ska vi inte säga om djur, för då ska vi använda ämnesspecifika ord. Så istället för mamma heter det hona och istället för kille heter det hane.”

image

Annonser

3 thoughts on “Att ställa frågor till text

  1. Ping: En läsande klass och andraspråkselever | hjartatskogshaga hos @frksarapersson

  2. Du integrerar olika språkutvecklande verktyg. Få grupper kan vara lika tacksamma att jobba med på detta sätt. Jag hoppas att alla nyanlända får vara med om något liknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s